Ce sunt proteinele, de ce trebuie sa le consumam?

Ce sunt proteinele, de ce trebuie sa le consumam?

Care este rolul proteinelor?

Proteinele asigura producerea, cresterea, intretinerea si reinnoirea celulelor corpului.

Proteina construieste corpul nostru, produce si repara tesuturile: muschi, piele, par, unghii.

Proteina este, cu adevarat, izvorul vietii pentru ca este singura furnizoare a azotului indispensabil vietii. (Animalele si plantele superioare nu pot asimila azotul direct din aer).

Familia proteinelor se imparte in doua ramuri:

ramura bogata, formata din proteine animale, care contin toti aminoacizii de care corpul are nevoie, indispensabili cresterii organismului (leucina, izoleucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina, histidina).

Ea este grupa celor noua. Gasim acest tip de proteine in toate carnurile: vaca, oaie, pasare, vanat, peste, crustacee, precum si in oua, lapte si produse lactate (branza, cascaval, iaurt etc).


Ramura saraca

ramura saraca, formata din proteinele vegetale, careia ii lipseste intodeauna un aminoacid pentru a fi completa.

Astfel, unele legume uscate (linte, bob, mazare, fasole, soia) nu au metionina; unele cereale (grau, porumb, secara, orez, ors, ovaz) si derivatele lor (paine, paste fainoase, mamaliga, gris), nu au lizina.

Proteinele vegetale sunt capabile sa aduca la bun sfarsit opera de “constructie” a corpului omenesc cu conditia sa se consume atat legume uscate, cat si cereale sau sa amestecam in meniu si proteine din ramura bogata, consumand si carne.

In felul acesta se variaza meniul, se diversifica alimentatia si se fac si economii.

De aceea, nu trebuie sa ezitati sa folositi proteinele vegetale in locul proteinelor animale.

Asociati-le, inlocuiti-le unele cu altele pentru obtinerea unui randament optim.

Si acesta cu atat mai mult cu cat proteinele din legume si cereale au si unele calitati pe care nu le gasim la cele animale: nu au grasime, in timp ce carnea cea mai slaba contine, ascunsa in fibre, 15-20% grasime; sunt bogate in fibre alimentare, acesti prieteni ai intestinelor lenese; contin toate vitaminele grupei B, care, intre altele, au grija de sistemul nostru nervos; aduc, in organism saruri si minerale.

Mentiune speciala

Premiul pentru cea mai buna proteina este acordat laptelui si produselor lactate, datorita calciului si fosforului pe care le contin, contribuie la fortificarea scheletului.

Se atrage atentia ca se prefera laptele smantanit pentru a se reduce consumul de grasimi.

Trimite mesaj: