Turcia, ghid turistic, informatii, atractii turistice

Turcia, ghid turistic, informatii, atractii turistice

Turcia, una dintre cele mai importante destinatii turistice europene, este si una dintre cele mai interesante tari atat din punct de vedere social, cat si cultural.

Situata la rascrucea dintre Europa si Asia, cu doar 3% din intindere pe teritoriu European, Turcia are capitala la Ankara, cel mai mare oras fiind insa Istanbulul, un oras situat de asemenea pe doua continente, cu o parte europeana si una asiatica.

Desi cel mai mare oras al tarii si cel mai important centru economic si cultural, incepand cu anul 1.923 cand Turcia a devenit republica, capitala se afla la Ankara, in partea asiatica a turciei.


Neffind membra a Uniunii Europene, Turcia este totusi membra a Consiliului Europei, iar din anul 2005 a demarat si negocierile de aderare.

Impartita in sapte regiuni principale, Turcia beneficiaza de un relief variat, deschidere la mai multe mari si poate oferi turistilor atractii incredibile.

Principalele regiuni sunt: Marmara, Egeea, Marea Neagra, Anatolia centrala, Anatolia de est, Anatolia de sud-est si Mediterana.

Obiective turistice in Turcia

Templul Artemisei din Efes (Ephesus)

Renumit inca din antichitate, orasul Efes este asezat in apropierea modernului oras Selcuk, la numai 50 de kilometri de Izmir.

Principala atractie a Efesului este anticul templu al Artemisei, o construictie inceputa cu aproximatie in anul 550 inaintea erei noastre., dupa un proiect al arhitectului Cerifon.

Inaltat in intregime din marmura, templul are la fundatie 127 de coloane in stil ionic, inalte de 20 de metri, impodobite cu statuete de argint si stalpi de aur, pe o suprafata dreptunghiulara.


Inchinat zeitei Artemis, templul din Efes este una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, obiectiv care nu trebuie ratat de catre turistii care se aventureaza in Turcia.

Desi aflat in ruina, arheologii incearca momentan sa reconstituie templul in intregime, pornind de la cele cateva coloane aflate la Muzeul Ayasofv si doua capiteluri ionice gazduite la British Museum.

Citadela Erzurum

In centrul orasului Erzurum, pe varful unui deal, puteti admira vechea citadela Erzurum.

Privelistea oferita este uimitoare, mai ales pentru turistii care se urca in turnul cu ceas, care pot observa astfel intregul oras si muntii din jur.

Totodata, pot fi admirate ruine ale turnurilor de basalt ce inconjurau odinioara citadela.

Moscheea Verde – Yesil Camii din Bursa

Construita din ordinul lui Mohamed I din piatra si marmura, pentru a-si incununa primii 10 ani de domnie, Moscheea Verde – Yesil Camii ese situata pe o terasa deasupra orasului Bursa.

Supranumele (verde) ii vine de la culoarea placilor ceramice din interior, verzi si albastre.

Constructia a fost terminata in anul 1419.

S-au adaugat apoi noi decoratii care au fost finalizate in 1424 si doua noi minarete, construite in secolul 19.


Laguna si plaja Oludeniz

La Marea Moarta, in golful Belcegiz, aveti ocazia de a face o baie intr-unul dintre cele mai frumoase locuri ale turciei.

Nisipurile fine ale plajelor, apa cristalina a lagunei si dealurile verzi din jur completeaza un peisaj mirific si extrem de atragator.

Palatul Topkapi – Topkapi Sarayi – Istanbul

Unul dintre principalele atractii turistice ale Istanbulului, este palatul Topkapi (Topkapi Sarayi), fosta resedinta a sultanilor si centrul administrativ al Imperiului Otoman in epoca sa de glorie.

Orasul Subteran Derinkuyu

Orasul subteran Derinkuyu – Derinkuyu Yeralti Sehri – este situat in Cappadocia si dateaza din timpurile Hitite.

Pentru public sunt deschise aici 8 nivele, turistii pot cobori astfel pana la o adancime de 54 metri.

Pe cele 8 straturi s-au descoperit asezari cu locuinte, biserici, manastiri, depozite si pietre funerare.

In trecut, putea fi vizitat si tunelul de 9 kilometri care duce la orasul subteran Kaymakli insa datorita surparii gurilor de ventilatie, tunelul este in prezent inaccesibil.


Muzeul de Arheologie – Istanbul

Muzeul de Arheologie sau Arkeoloji Müzesi se afla situat in interiorul curtii Palatului Topkapi, intr-o cladire cu 3 etaje.

Inaugurat in anul 1891, muzeul gazduieste peste 1 milion de exponate din epoci diferite, cele mai vechi datand din secolul 4 inaintea erei noastre.

Parcul National Sapte Lacuri – Yedigoller Milli Parki

Intins pe o suprafata de peste 2000 de hectare, Parcul National Sapte Lacuri se afla la 45km nord-est de Bolu, in padurea Bolu Daglari.

Dupa cum spune si numele, aici puteti admira sapte lacuri, dintre care trei seaca pe perioada verii, impartite in doua grupuri mari.

Toate s-au format natural prin alunecari ale terenurilor erodate, zona fiind accesibila prin intermediul unui drum forestier ce leaga Bodu de Mengen.

Medresa Cifte Minareli (scoala coranica)

Acum muzeu, medresa Cifte Minareli din Erzurum este o scoala coranica construita de Sultanul Selgiuc Alaeddin Keykubad al II-lea in 1253 din tuf vulcanic.

Patroana scolii era in acele vremuri o printesa mongola, Hudavend Padisah Hatun. In prezent, scoala este un important obiectiv turistic pentru cei care viziteaza Turcia.

Informatii importante

  • Imbracaminte: desi religia oficiala a turcilor este cea musulmana, fiind constituit ca stat laic, in

    Turcia nu aveti nevoie de imbracaminte speciala in afara de cateva haine mai groase pentru serile reci iar femeile ceva pentru acoperit capul atunci cand viziteaza moscheile.

  • Finante: Moneda oficiala este Lira Turceasca cu denominari de 5.000.000, 1.000.000, 500.000, 250.000 pentru bancnote, respectiv de 250.000, 100.000, 50.000, 25.000, 10.000, 5.000, 2.500, 1.000 si 500 pentru monede.
  • Clima: Primavara si toamna sunt anotimpurile cele ma placute.

    Verile in schimb sunt extreme de calde iar iernile reci si ploioase.

  • Apa: Pentru siguranta deplina, recomandam apa imbuteliata.
  • Cartile de credit: Majoritatea magazinelor mari si a restaurantelor vor accepta plata cu cardurile electronice.

    Cu toate acestea, e bine sa aveti si bani cash, in cazul in care doriti sa cumparati suveniruri din magazinele mai mici sau din bazaruri.

  • Limba: Desi in orasele mari, mai ales la hoteluri si restaurante va puteti descurca cu limba engleza, daca vreti sa calatoriti si prin zonele mai rurale sau in orasele mici, trebuie sa aveti la dispozitie un ghid de limba turca pentru a comunica.
  • Tipping: Desi restaurantele retin bacsisul direct pe chitanta de consum, e bine sa lasati totusi chelnerilor un procent minim de 5-10%.

    Procedati la fel si cu taximetristii.

  • Sfaturi de cazare: trebuie sa stiti ca in sezonul de vara, statiunile turistice sunt mai mult decat pline, de aceea va recomandam sa va rezervati din timp hotelul.

    Alfel riscati sa numai gasiti nimic disponibil sau la preturi foarte mari, iar inainte de toate, sa cititi opiniile si recenziile celor care au fost deja cazati in acel hotel.

UN COMENTARIU

  • Engin Kurucay says:01.04.2022

    Buna ziua.
    Eu ma numesc Engin, am doua cetatenii, cunosc 4 limbi: Engleza, Romana, Rusa, si limba turca este lba materna.
    Sunt absolvent la univeritatea Ulim, cunosc biografia Turciei, am invatat in Turcia.
    Sunt dispus sa lucrez ca ghid.
    Nr meu este 079335687.

Trimite mesaj: