Ca destinatie turistica, Grecia va avea intotdeauna un farmec aparte.
Leagan al unei civilizatii remarcabile care sta la baza culturii noastre de azi numita si “occidentala”, pensinsula greaca reprezinta un reper important pe harta oricui isi propune sa calatoreasca in strainatate.
In prezent, frumusetile Greciei atrag peste 16 milioane de turisti in fiecare an, Elada fiind o atractie inca din antichitate, atunci cand reprezenta centrul cultural al Europei, in special in zona Atenei, capitala fiind vizitata anual de cel putin o treime dintre acesti turisti.
Grecia are nu mai putin de 51 de porturi marine, multe dintre ele aflandu-se chiar in zona metropolitana a capitalei, Atena.
Doua dintre acestea, amplasate la sud de metropola, Alimos si Flisvos, au impreuna o capacitate de peste 1800 de ambarcatiuni.
Pe de alta parte, peninsula dispune de 752 de izvoare termale si o multime de statiuni balneoclimaterice construite in zonele din jurul surselor acestora.
Obiective turistice
Acropolele din Athena (Atena)
Nu exista om care sa nu rezoneze pozitiv atunci cand aude pronuntandu-se cuvantul Acropole si care sa nu calatoreasca cu mintea catre epoca antica greceasca, una dintre cele mai glorioase pe care le-a cunoscut aceasta regiune.
Provenit din cuvintele grecesti “acro”-varf si “polis”-oras, Acropole reprezenta orice zona/cartier mai inalta a unui oras.
Cu toate acestea, cele mai cunoscute sunt Acropolele din Atena, capitala antica si moderna a Eladei, un deal care poarta si numele de Stanca Sacra, cel mai important loc turistic si sit arheologic al capitalei.
Aici s-au construit in epoca de aur a lui Pericle, cele mai importante vestigii arhitecturale ale antichitatii grecesti dintre care remarcam 3 importante temple: Panteonul dedicat lui Athena, Parthenos Erechtheion dedicat lui Atena, Polias si Templul lui Nike dedicat lui Athena-Apteros Nike.
Muzeul Acropolelor (Atena)
In anul 1876, se inaugura in Grecia Muzeul Acropole.
Cu timpul, conditiile au devenit improprii pentru gazduirea artefactelor astfel incat, pe panta sudica a dealului Acropole, s-a deschis in urma cu ceva mai mult de 2 ani (2008), noul Muzeu Acropole.
La fel ca si cel initial, acest muzeu gazduieste o serie de opere de arta, capodopere ale civilizatiei grecesti antice, apartinand templelor sacre ateniene.
Templul Olimp (Atena)
Desi constructia acestui templu dedicat lui Zeus a fost inceputa in anul 515 inaintea erei noastre de catre Peisistratos cel tanar, monumetul va fi finalizat abia in 124-125 era noastra, de catre imparatul roman Adrian.
Aici se gasea si mitica statuie colosala a lui Zeus, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.
Mica Venetie (Mykonos)
Mykonos, este o insula care face parte din grupul Cicladelor, situata in mijlocul Marii Egee.
Destinatie turistica importanta, aceasta insula gazduieste printre altele si orasul Mykonos, denumit si Mica Venetie, faimos datorita balcoanelor multicolore ce “atarna” deasupra apei marii.
Templul lui Hefaistos (Atena)
Construit in stil doric, Templul lui Hefaistos este dedicat zeilor mestesugurilor, Hefaistos fierarul si Atena Ergane.
Este unul dintre cel mai bine conservate temple antice din Atena, fiind probabil salvat de la distrugere probabil datorita transformarii sale in biserica crestina, aici functionand in perioada dintre secolul VII si pana in 1834 biserica ortodoxa Sf. Gheorghe Akamates.
Construita in perioada 449-415 inaintea erei noastre, cladirea templului a fost proiectata de Ictinus, acelasi arhitect care proiectase si Partenonul.
Cladirea este impresionanta, dimeniunile sale ridicandu-se la 13,708 metri de la nord la sud si 31,776 metri de la est la vest.
Knossos (Creta)
Cunoscut din legendele si miturile antichitatii grecesti, Knossos este leaganul civilizatiei Minoniene resedinta a regelui Minos, in gradinile labirintice ale caruia, potrivit mitologiei, salasluia minotaurul.
ASKLEPION (Kos)
Situat la 4 km vest de Kos, Asklepion este cel mai important sit arheologic al insulei.
Sapaturile au fost incepute aici in anul 1902, de catre arheologul Iakovos Zaraftis.
In perioada antica, aici functiona un sanatoriu, construit in cinstea zeului Apollo, protector al sanatatii si medicinei.
Personalitati de seama ale Greciei antice au lucrat aici, printre ei numarandu-se si parintele medicinii moderne, Hipocrate.
Teatrul lui Dionis (Atena)
In centrul turistic al Atenei, pe panta sudica a Acropolei, se afla Treatrul lui Dionis, unul dintre cele mai importante obiective turistice elene.
Construit in secolul al patrulea inaintea erei noastre, teatrul a sevit pentru punerea in scena a nenumarate tragedii scrise de adevarati monstri sacri ai dramaturgiei antice precum Eschil, Sofocle si Euripide sau Aristofan.
Teatrul putea gazdui pana la 17.000 de spectatori pe 64 randuri de locuri, dintre care s-au pastrat in prezent doar 20.
Aceasta este si cea mai veche parte a complexului arhitectural descoperit pe aceasta parte a Acropolelor din care mai fac parte si alte constructii importante precum Odeonul lui Herodes Atticus, Teatrul lui Dionis si Stoa lui Eumenes.
Copacul lui Hipocrate (Kos)
In centrul orasului Kos, in fata Castelului Cavalerilor, veti putea admira si faimosul copac al lui Hipocrate.
Un arbore urias, cu un perimetru de 12 metri, considerat ca fiind cel mai mare din Europa, acest copac este presupus a fi fost plantat de insusi Hipocrate, parintele medicinei, care obisnuia sa se odihneasca la umbra sa.
Traditia crestina il plaseaza aici si pe Apostolul Pavel, cel care se spune ca ar fi predicat elenilor in acest loc.
Alte obiective
ACHILLION (Corfu), Thassos (Insula Thassos), Plajele insulii Rodos, Statiunile de pe insula Kefalonia, Situl arheologic Tegea.
Informatii importante
- Moneda oficiala: Euro.
- Documente necesare la intrare: carte de identitate; pasaport pentru copiii sub 14 ani.
- Zone de interes turistic: Atena, Larissa, Patras, insulele Rodos, Corfu, Creta, muntele Athos.
- Siguranta: Grecia este o tara cu un nivel de criminalitate scazut. Pentru orice eventualitate insa, doua numere de telefon va stau non-stop la dispozitie: 110 serviciul de urgente politie 112 politie, ambulanta, pompieri.
- Trafic auto: Circulatia se desfasoara normal, pe partea dreapta a drumului. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.
- Atentie la viteza! Depasirea limitei de viteza cu peste 30 de km/h poate aduce o amenda de 350 de euro si retinerea permisului pentru 60 de zile.
- Animale de companie: Ca si in cazul celorlalte tari UE, pentru intrarea in Grecia este obligatoriu sa aveti la dumneavoastra un pasaport european pentru animale de companie.
Acesta se procura de la medicul veterinar si contine date despre vaccinarea antirabica. De asemenea animalul va fi identificat printr-un cip electronic.